Mi az EjhaCKni?

Az EjhaCKni az EJHA munkacsoportja, mely civil szervezetek képviselőiből és tanárokból áll. Létrejöttét nagyrészt az EJHA gyorsjelentésének eredménye motiválta, melyből többek között az derült ki, hogy a tanárok kétharmada nem ismer/használ emberi jogi kiadványokat, segédanyagokat munkájában.

Az EjhaCKni munkacsoport célja a tanároknak/iskoláknak/tanodáknak segítséget nyújtani, eszközöket kínálni az emberi jogi nevelés iskolai megvalósításához. A munkacsoport készített egy kiadványt iskolai használatra, mely a következő részekből áll:

  • óratervek, melyeket a tanárok önállóan meg tudnak tartani
  • módszertani ajánló olyan gyakorlatokkal, melyek az óratervekben többször előfordulnak, illetve egyébként is elterjedtek
  • civil szervezetek programjai, melyeket meg lehet hívni az iskolába akár tanórára
  • az EJHA által kidolgozott szempontrendszer arról, hogy mitől lesz emberi jogi egy foglalkozás/tanóra
  • az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 30 pontja
  • Gyermekjogi Egyezmény

Az EjhaCKni munkacsoport a kiadvány könnyebb felhasználása érdekében ingyenes 1,5 és 3 órás képzést kínál tantestületeknek, melynek célja:

  • megismertetni/elmélyíttetni a tantestülettel az emberi jogi nevelés iskolán belüli lehetőségeit jelen kiadvány segítségével, hogy a képzésen résztvevők a képzés után képesek legyenek emberi jogi nevelési projekt(ek)et megvalósítani saját környezetükben, egyedül vagy más kollégával együtt;
  • megismertetni azokat a szervezeteket a résztvevőkkel, amelyeket meghívhatnak a releváns témák feldolgozása érdekében;

A tréninget előzetes egyeztetés alapján az iskola profiljához, esetlegesen az aktuális igényekhez alkalmazkodva tartjuk. 

A tréning során a résztvevők megismerkedhetnek az emberi jogi nevelés alapjaival, interaktív workshop formájában

  • megismerkedhetnek az emberi jogi nevelés néhány módszerével
  • kiscsoportos munka során ötletelhetnek arról, hogy a jövőben hogyan tudnának több emberi jogi vonatkozást vinni az iskolai életbe (tanórai és azon kívüli lehetőségek)

Annak érdekében, hogy a tréning ne egy egyszeri alkalom legyen, hanem egy folyamatnak a kezdete, az EjhaCKni munkacsoport mentorálást is ajánl a tréning résztvevőinek a további munkához.  

Ha bármilyen kérdés merül fel mindezzel kapcsolatban, illetve ha szeretnék, hogy elmenjünk iskolájukba képzést tartani, erre az e-mail címre írjanak: ejhackni2019@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük