Meseország mindenkié! Az EJHA állásfoglalása

Az EJHA – emberi jogi nevelők hálózata örömmel üdvözli a Labrisz Leszbikus Egyesület gondozásában megjelent Meseország mindenkié című mesekönyv megjelenését és gratulál annak sikeréhez. Ezzel szemben elítéli Dúró Dóra könyvdarálós akcióját és az annak kapcsán mondott szavait. Véleménye természetesen mindenkinek lehet (bár még a véleménynyilvánításnak is vannak határai: nevezetesen, amikor azzal mások emberi jogait sértjük). De mi ezzel a véleménnyel messzemenőkig nem értünk egyet.

Mi, emberi jogi nevelők abban hiszünk, hogy a különböző csoportok egymás iránti nyitottsága, elfogadása – legyen szó idősekről, a fogyatékossággal élőkről, menekültekről, romákról, hetero- vagy homoszexuálisokról – a társadalmi béke és a demokrácia feltétele. Mindannyiunkat ugyanazok a jogok illetnek meg emberi mivoltunknál fogva.

Meggyőződésünk, hogy nem ez a mesekönyv veszélyezteti a gyermekek egészséges fejlődését és a magyar kultúrát, hanem az ellenséggyártás és egyes csoportok kirekesztésére való felhívás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük