Itt leszek! Fesztivál

EJHA és partnerei szeretettel várnak az Itt leszek! Fesztiválra, 9 órától reggeli jógával, kerti piknikkel…

Egész nap kézműves foglalkozással várja gyermekedet az Otthon Segítünk Alapítvány!


Csatlakozz a reggeli piknikhez, kezdjük együtt a napot, hozd magaddal kedvenc sütidet, rágcsádat, és reggelizzünk együtt!

PROGRAM


A teljes programot itt töltheted le!

RÉSZLETEK

9:45-10:00 Blum program: alkotó felnőtt – kreatív gyerek / dr. Patonay Anita

Minél jobban van a felnőtt, annál jobban van a gyerek. Ez a transzferhatás a Blum filozófia esszenciája. Programunk összművészeti eszközöket használva ráébreszti a koragyerekkor gondozóit (pedagógusokat, szülőket), hogy saját kötődési stílusuk milyen elementáris erővel hat arra, ahogy játszanak. Ezzel az egyedülálló megközelítéssel érzékenyen bemutatható a kötődési mintáik összefonódása és hogy ennek mélyebb megértése milyen szerepet játszik a gyerekek kognitív fejlődésében.

10:15-11:15 Interaktív beszélgetés

Tudatos munkavállaló, tudatos munkáltató: hogy működhet együtt hatékonyan a két partner?
Itt leszek – jövőre is. Mi a jövőkép az iskolában 2024-ben?
Interaktív panelbeszélgetés jogokról, kötelezettségekről, szervezett és kevésbé szervezett módszerekről, asszertív együttműködésről és jövőtervezésről.

Moderátor:
Kuremszki Andi, szervezetfejlesztő, tréner

Akik inspirálnak:
Törley Kata, pedagógus, Tanítanék mozgalom
Molnár Lajos, Alapítványi és Magániskolák Egyesülete
Görgényi István, világbajnok vízilabdázó, olimpiai bajnok edző, tanácsadó, család- és csoport-terapeuta
Sziklai Tamás, ügyvéd, ÜDE – Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület

11:30-13:00 WORKSHOP DÉLELŐTTI BLOKK

  • Bibliodráma Rút könyvéről Fritz Zsuzsával
    Egy menekült, egy özvegy, ki- és bevándorlások. Bibliodráma Rút Könyvéről. Beleugrunk ebbe a bibliai sztoriba, beleképzeljük magunkat a szerepeibe, felvesszük a szereplők jelmezét, hogy jobban, esetleg másképp is érthessük a történetet. Közben nagyon jól érezzük majd magunkat.
  • Van kiút! – Erőforrásaink nyomában Berta Beával és az irodalomterápia feltöltő módszerével
    Van olyan, helyzet, ami kilátástalannak tűnik. Próbáljunk másképp gondolkodni: valószínűleg van kiút, csak még én nem látom. Gyere el erre az irodalomterápiás foglalkozásra, és nézzünk rá együtt közösen, mit lehet tenni! A 90 perces foglalkozáson egy mesében elmerülve beszélgetünk kilátástalannak érzett helyzetekről, és leginkább arról, milyen erőforrásaink vannak, amelyek segíthetnek a kiút megtalálásában. Biztos lehetsz benne, hogy a foglalkozás végére egész csokornyi erőforrást találunk meg magunkban és segítünk egymásnak, hogy mind megerősödve zárjuk az alkalmat. Az irodalomterápiás módszer lehetőséget ad az érzéseink megfogalmazására, illetve arra, hogy meglássuk: nem vagyunk egyedül a problémáinkkal. Új nézőpontokat kapunk egy támogató, biztonságos környezetben.

  • “A változás olyan ajtó, amelyen csak belülről van kilincs” –interaktív workshop a tanári szerepről Fehér Mártával
    Tanári szerepünk változásai és aktuális élethelyzetünkhöz szabása. Belső erőforrásaink mozgósítása önazonosságunkért, hitelességünkért, hatékonyságunkért a pedagóguspályán.

  • Iskolai akciók a falakon túl – az akciópedagógia csodája Váczi Dorkával és Galambos Attilával az #újpedagógia alapítóival a #FalakonTúl akciópedagógiai projekt munkatársaival.
    Közösségi kert létrehozása a suliban, majd a termények árulása az iskola előtt, közben beszélgetés a túlfogyasztásról? A hajléktalanság kérdésének feldolgozása a tanórán, majd plakátkampány szervezése az M6-os mellé a témában?  Az iskolai bántalmazásról videóklip forgatása, majd feltöltése a Youtube-ra? Mi lehet még?
    Az élménypedagógia, az innováció, az együttműködésre épülő projektek, a társadalmi ügyekre való reflektálás egyre gyakoribbak iskolai projektben. Mi most azonban arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen módszertanok mentén lehet társadalmi ügyeket feldolgozni az iskolában, majd olyan tevékenységet végezni, ami az iskola falain kívül valósul meg, vagy a hatása azon túlmutat.

  • Egy másik sáv – interaktív panelbeszélgetés jó gyakorlatokról, jogi lehetőségekről, a megfelelő, mindenki számára elfogadható megoldásokról –  alapítványi és magániskolák stratégiái: Alapítványi és Magániskolák Egyesülete,  Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért ÜDE Milyen gyakorlati megoldásokkal alkalmazkodnak az új törvényi szabályozáshoz.



15:00-16:30 WORKSHOP DÉLUTÁNI BLOKK:

  • A híd – művészetterápia az építkezéshez
    A híd sokféleképpen értelmezhető szimbólum. Ha egy akadály van előttünk, hátat fordíthatunk, vagy lekaszabolhatjuk, mint a királyfi a sárkányt, de építhetünk egy hidat is, hogy felemelkedjünk rajta. A foglalkozáson ezt a szimbólumot próbáljuk a saját helyzetünkre vonatkoztatni. A művészetterápiás foglalkozáson a beszélgetést, ráhangolódást egy relaxáció követ, ezután pedig hagyjuk majd, hogy a kezünk vezessen az alkotásban.
    Az alkotás önmagában is felszabadító, és most nem lesz célja a magas szintű esztétikai érték létrehozása. Csak hagyjuk magunkat átadni a flow-nak.
    Az alkotás után pedig visszajelzésekkel segítünk egymásnak jobban rálátni a képekre, és ezáltal saját magunkra.
  • A részvétel ereje: élmény és tanulás – a KÁVA Kulturális Műhely résztvevő színházi workshopja
    Mit jelent a résztvevő színház, és hogy támogatja a fiatalokkal foglalkozó szakembereket? Hogy használd, hogy hatékony legyen és könnyítse a munkádat?

  • Favágás – életlen fejszével… 90 hatékony, egymást támogató perc kiégés ellen Berta Beával, irodalomterapeuta, a Magyar Irodalom Terápiás Társaság tagja
    A kiégés (burn out) fogalma és állapota egyre többeknek ismerős. Ezzel párhuzamosan, szerencsére, egyre többen vannak azok is, akik tudatosan szeretnének tenni magukért: a megelőzés és a már kialakult állapot kezelése érdekében. Gyere el erre az irodalomterápiás foglalkozásra, nézzünk rá közösen egy rövid történet segítségével, hogyan jelenik meg az életünkben a kiégés, illetve keressük meg, mit tehetünk azért, hogy úgy érezzük, van mód újratölteni a lemerült elemeinket. Az irodalomterápiás módszer lehetőséget ad az érzéseink megfogalmazására, illetve arra, hogy meglássuk: nem vagyunk egyedül a problémáinkkal. Új nézőpontokat kaphatunk egy támogató, biztonságos környezetben. A 90 perc végén a csoporttagoktól erőt kapva, önmagunkban bízva mehetünk tovább az utunkon.

  • Velem lehet beszélgetni
    A Velem Lehet Beszélgetni kezdeményezés célja az egyszerű, hétköznapi kommunikáció, a személyes kapcsolódás népszerűsítése, támogatása, az ehhez szükséges kommunikációs-társas-érzelmi készségek fejlesztése, játékos formában. Az ehhez szükséges gyakorlati elemeket helyeztük el egy átfogó keretrendszerben, mely könnyen beépíthető az iskolák hétköznapi céljaiba is, adaptálhatók azok egyéni sajátosságaihoz, így támogatva azt, hogy a program által képviselt értékek belsővé váljanak, a kezdeményezés pedig fenntartható legyen. Célunk, hogy legyen a beszélgetés mindenkié!

11 órától: STANDOK ÉS PIACTÉR

A standokon, mint színes piactéren beszélgethetsz, eszmét cserélhetsz, 
kérdezhetsz partnereinktől, jogi és karrier tanácsadást vehetsz igénybe, valamint megismerkedhetsz emberi jogi neveléssel és ügyekkel foglalkozó civil szervezetekkel.


Van élet az iskola után – beszélgetés azokkal, akik új dologba kezdtek! Dilemmák, lehetőségek, talpra állás.

Megismerheted a Káva Kulturális Műhely résztvevő színház programjait, a HAT Alapítvány élmény programjait, melyek fejlesztő élményeket nyújtanak tanároknak, diákoknak, szülőknek, az #újpedagógia akciótanulás projektjét, az EKH – Első kézből a hajléktalanságról érzékenyítő programját.
A Tudatos Ifjúságért Alapítvány szabadulószobája a vidéki fiatalok kihívásait dolgozza fel.
A LÉTRA Lépj át a Határaidon Közösségi Egyesület hátrányos helyzetű, alulteljesítő, tehetséges gyerekek/fiatalok fejlesztésének módszereit, jó gyakorlatait mutatja be.
A Vizuális Világ Alapítvány a média kreatív és kritikus használatával ismertet meg.
Egy új emberi jogi kártyajátékot, a KIO-t mutatja be az Emberség Erejével Alapítvány.
Könyvtári LMBTQ Munkacsoport olvasmánylistákkal, totóval, kitűzővel, beszélgetésekkel várja az érdeklődőket.
Az Amnesty International Magyarország és a Labrisz Leszbikus Egyesület “Befogadó Terek” projektje azt mutatja be, hogyan lehet befogadóvá és biztonságossá tenni a közösségi/iskolai tereket a szexuális és nemi kisebbséghez tartozó fiatalok számára.
Civil Közoktatási Platform: ismerd meg az Önfejlesztő Közösségek a Korszerű Oktatásért munkáját.
A Centropa standján mesélnek a tanároknak és diákoknak szóló oktatási programjaikról és módszereikről, beszélgetnek a tanároknak szóló együttműködési lehetőségekről, valamint bemutatják a személyes élettörténeteket és családi fényképeket tartalmazó kiállítási brosúrát és a híres magyar zsidó fotográfusokról szóló programjuk pedagógia segédanyagát.
Közélet Iskolája: A standunknál az érdeklődőknek a képzéseinkről tudunk részletes tájékoztatást adni, illetve elvisszük kiadványainkat, melyekben érdekvédelemről, stratégiai tervezésről vagy éppen a kritikai pedagógiáról olvashatnak az érdeklődők. Kiadványaink közül sok ingyenes.
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak ellen (NaNe), Patent Egyesület
: Bemutatkozik a NANE és a PATENT párkapcsolati erőszak megelőző és szexedukációs programja: prevenciós foglalkozástartó aktivistáink várják az érdeklődőket szórólapokkal és módszertani kiadványokkal.
Taita Alapítvány: Bemutatjuk alapítványunk tevékenységét és kenyai kézművesek által készített apróságokat teszünk ki, amelyeket adományokért cserébe el lehet vinni.
A Matematika Összeköt Egyesület (Medve Matek): Mi az a Medve Matek? Kipróbálhatják magukat különböző logikai játékok megoldásában, megtudhatják a gömböc titkát vagy akár megépíthetik a saját geometriai formájukat. Az online tér kedvelői megismerhetik a Logirintus pályán, ahol egy történetbe ágyazott logikai feladatokat találnak majd, ahol fejtörőket, talányokat megoldva kell kijutniuk a logikai labirntusból, miközben úgy alakítják a történet eseményeit, ahogyan ők szeretnék.
A PDSZ standnál találhatsz tájékoztató anyagokat, várunk jó kis beszélgetésekkel a státusztörvényről, hálózatépítésről, illetve be is lehet lépni a PDSZ-be, segítünk benne.

EGYÉB PROGRAMOK

A hangom én magam vagyokközös énekléssel vár Tóth Árpi, a Csíkszerda kórus karnagya

Milyen kapcsolat van egy egészséges társadalom és a közös éneklés között? Hogyan késztet a kórusban éneklés arra, hogy felelősebb emberek legyünk? Éneklés, közösség, élmény – fél órában.

Egész nap várunk az Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzat történeti kiállításával az előcsarnokban.


17 óra – MU Színház

Kösszhasznúsági jelentés – színházi előadás

9 civil ember, akinek van valami fontos ügye, aki munka után vagy mellett, szabadidejében önkéntes munkát végez.
Sokféle területről jöttek, sokféle tevékenységet végeznek, sok mindenben azonosan látják a világot, de persze ők sem értenek mindenben egyet. Itt a lehetőség jobban megismerni őket: miért kezdtek el önkénteskedni? Mi az ügyük? Mi motiválja és mi akadályozza őket? Mitől félnek? Mi viszi őket töretlenül előre? Saját történeteiket mesélik el.

Játsszák:
Avarkeszi Kati, Halász Péter, Jánosi Flóra, Kmety Györgyi, Kővágó Veronika, Nádor Zsófi, Paskuj Panka, Pidl Tamara, Surányi Anna

Író-dramaturg: Róbert Júlia
Alkotótárs/pszichológus: Kovács Adél
Mozgás: Ujvári Milán
Ének: Fekete Anikó
Fény: Payer Ferenc, Di Pol Tamás
Rendező: Szivák-Tóth Viktor
Produkciós vezető: Kárpáti Lili
Projektvezető: Erős Balázs

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük