Online Civil Kurázsi

A Civil Kurázsi projektünk tagjai a megváltozott iskolai körülmények között is szeretnének eljutni a diákokhoz. A tanárokat arra kérjük, hívják meg őket online közreműködésre/óratartásra, vagy élő könyv formában történő beszélgetésre!
Az alábbi témákban, Önökkel egyeztetett időpontban és formában, készséggel állunk rendelkezésre. További információ és időpont egyeztetés: Kövesi Györgyi kovesigy@gmail.com

Téma: Első kézből az Alkoholizmusról
Lehet, hogy alkoholista leszel? Egyáltalán, ki az alkoholista? Mit tegyek a környezetemben élő alkoholistával? Gyógyítható az alkoholizmus?
Választ kaphatsz Gyulától, aki 20 éven át minden nap ivott, de már 9426 napja nem fogyaszt alkoholt.

Téma: Első kézből a Hajléktalanságról
Kik azok a “hajléktalanok”? Hogyan lehetsz Te is hajléktalan? Vannak kivezető utak? Mit tudhatsz a hajléktalan ellátó rendszerről? Mi az a lakásszegénység? Hány embert érint mindez Magyarországon? Állami vagy civil felelősség? Milyen hatásai vannak a járványnak a hajléktalanságra? Mindezekről beszélgethetsz Takival, aki megjárta a “Hadak útját”.

Téma: A zsidó identitás
Ki zsidó, és mi a zsidó identitás: Vallás? Nép? Kultúra? Sorsközösség? Mi van, ha valakinek egyik sem? És ki határozza meg egyáltalán mi az, hogy zsidó? Online zoomon keresztül a polleverywhere.com program segítségével tartjuk a foglalkozást, interaktívan. Maximum 10 fős csoportoknak, tehát egy egész osztálynak, két vagy három alkalom kell. További info: http://haver.hu/oktatas

Téma: A szexualitás és oktatás kapcsolata, LMBTQIA+aktivizmus, személyes történet
46 éves leszbikus nő vagyok. Oktatáskutatással foglalkozom, témám a nemek, a szexualitás és az oktatás kapcsolata, illetve a társadalmi egyenlőtlenségek újratermelődése a közoktatásban. 2004 óta vagyok tagja a Labrisz Leszbikus Egyesületnek, trénerként és tananyag-fejlesztőként tevékenykedem a Melegség és megismerés programban. Szívesen beszélgetek a nők és férfiak társadalmi helyzetéről, az iskolai esélyegyenlőségről, az LMBTQIA+ emberek magyarországi helyzetéről és az LMBTQIA+ aktivizmusról, a hazai szervezetek munkájáról.

Téma: Aszexualitás, személyes történet
40 éves szabadúszó fordító és nyelvtanár vagyok, fogantatásom óta aromantikus aszexuális, bár a társadalmi nyomás és az információhiány következtében sokáig „válogatós biszexuálisként” definiáltam magam, és csak pár éve ismerem, értem és alkalmazom magamra az „ aromantikus aszexuális” kifejezést. Szívesen beszélek a szexuális irányultságomról és miatta rámzúduló előítéletekről.

Téma: LMBT+ személyek és mozgalom, személyes történet
A 90-es évek közepe óta részt veszek az LMBT+ közösségben. Korábban leszbikusként, most nem-binárisként azonosítom magam. A Melegség és Megismerés mellett az Iskolai Élő Könyvtárban tevékenykedem leszbikus és feminista könyvként. A konkrét személyes kérdéseken felül azt gondolom, meglehetősen jó rálátásom van az LMBT+ témák társadalmi kontextusára, Magyarországon és külföldön.

Téma: LMBTQ+ fogalmak, személyes történet, előbújás, transzneműség, Pride mozgalom
23 éves vagyok, a Melegség és megismerés iskolai program és a Budapest Pride önkéntese. Nagyon szeretek süteményeket sütni és kávét főzni, ezért cukrászként és baristaként dolgozom.

Téma: Melegség, személyes történet, civil jogvédő aktivizmus
2018 óta veszek részt a Melegség és Megismerés programban, jelenleg foglalkozástartó és programkoordinátor vagyok.  Fundraiserként dolgozom egy nemzetközi jogvédő szervezetben, mellette sokat önkénteskedek. 20 éves koromig élsportoló voltam, a Corvinus Egyetemen végeztem.

Téma: Gyűlölet-bűncselekmények
Hogyan lehet az előítéletekből népirtás? Mik azok a védett kisebbségek? Mit jelent pontosan a közösség tagja ellen elkövetett bűncselekmény, hogyan ismerjük fel, mit kell tennünk, miért olyan fontos, hogy tudjunk róla? Szervezetünk egyik legfontosabb kampányát érzékenyítő drámajátékokkal, kiscsoportos feladatokkal, kisfilmmel, esetelemzésekkel dolgozzuk fel. Célunk, hogy minél többen legyenek tisztában ennek a speciális bűncselekménynek a hátterével, képesek legyenek felismerni azt és ezáltal hozzájáruljunk a megelőzéséhez.

Téma: Ember a célkeresztben! –  Mesterséges intelligencia barát vagy ellenség
A Campaign to Stop Killer Robots, vagyis az Állítsuk meg a gyilkos robotokat kezdeményezés 2012-ben indult, és eddig 62 ország 160 civil szervezete csatlakozott hozzá.  Beszélgetés a magyarországi kampány koordinátorával, emberi jogi aktivistával Biró Dalmával, aki a gyilkos robotok társadalmi kockázatáról és az elterjedésüket megelőző kampány tevékenységet mutatja be.
Hol van a mi szerepünk, hol van lehetőségünk a beavatkozásra? Mik azok a gyilkos robotok? Olyan fegyverrendszerekről van szó, amelyek egy algoritmus alkalmazásával emberi beavatkozás nélkül is képesek kiválasztani a célpontot. Az algoritmus fogja „eldönteni”, hogy meghalsz-e vagy sem. Tudjuk, hogy mi az önvezérlésű (autonóm) autó, értjük, hogy nincs benne ember, hogy be van programozva – ugyanígy kell elképzelnünk az autonóm fegyverrendszereket is. Ahogy a katonai technológiák az egyre nagyobb autonómia felé haladnak, a szakértők tovább vitatják a teljesen autonóm fegyverek jogszerűségét és kívánatosságát. Tekintve, hogy a teljesen autonóm fegyverek az emberek számára aggasztó módon forradalmasítanák a hadviselést, nem elegendő tárgyalásokat folytatni róluk, ezen fegyverek elterjedésének megelőzésére sürgősen hatékony jogi intézkedésre van szükség.
Biró Dalma 25 évig nemzetközi kampányokban dolgozott, így Kambodzsában, Svédországban, Laoszban, Mozambikben, Norvégiában, Jemenben.
A kampányról: www.stopkillerrobots.org

Téma: Menekültek és migránsok
Hogyan tudunk együtt élni a ”Másikkal”? Gondolkozzunk közösen, hogy mik azok a tényezők, amik befolyásolják a másokkal kapcsolatos érzéseinket…
Online saját élményű, interaktív gyakorlatokon keresztül megmutatom, hogy hogyan lehet gondolkozni az előítélet és a sztereotípia fogalmáról, olyan “kényes témákról” is beszélgetünk majd, mint például a migráció.
ZOOM-on keresztül tartok foglalkozásokat iskolai csoportoknak!
Szervezetünkről: www.menedek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük