Beszámoló a III. EJHA konferenciáról

Az EJHA – emberi jogi nevelők hálózata 2021. szeptember 26-án országos konferenciát tartott, 12 műhellyel, 19 szervezet közreműködésével a Kürt Alapítványi Gimnáziumban.

Az EJHA  III. országos konferenciájának főbb témái idén a covid és az iskola, az emberi jogi nevelés és a politika, kereszténység és a melegség, női szerepek és jogok a könyvekben, illetve a mesék szerepe az emberi jogi nevelésben voltak.

A műhelyfoglalkozások és kerekasztal-beszélgetések során a résztvevők eszmét cserélhettek az emberi jogi nevelés aktuális helyzetéről, kérdéseiről, módszertani kiadványokat ismerhettek meg – melyekből egy-egy gyakorlatot rögtön ki is próbálhattak. A szünetekben az EJHA pártoló és partnerszervezeteinek standjai nyújtottak lehetőséget, hogy a résztvevők jobban megismerhessék őket is.

A konferenciát Szebenyi Marianna és Földi László nyitották meg.

A konferencia programja a következő részekből állt:

  1. Megnyitó 
  2. Civil szervezetek agorája: több civil szervezet  „települt ki” a konferencia helyszínére, hogy bemutassa tevékenységét vagy valamely konkrét projektjét. Minderre a kávészünetekben, is lehetőség volt. 
  3. Szakmai műhelyek és kerekasztal beszélgetések: három sávban összesen 12 szakmai műhely valósult meg, ezek egy részét az EJHA tagjai tartották, másik felét külső szakemberek.
  4. Emberi jogi tombola: a belépőjeggyel mindenki kapott egy tombolajegyet, amivel a konferencia végén nyerhetett – az EJHA pártoló és partnerszervezetei által adományozott – tárgyakat.
  5. Esti program: a MÁSzínház előadása, melyet online nézhettek meg a résztvevők két napon át.

Szebenyi Marianna a konferencia megnyitójában az emberi jogi neveléshez köthető könyvek fontosságát hangsúlyozta azzal, hogy ezeknek a hasznossága csakis az emberi jogi neveléssel foglalkozó képzők, pedagógusok, ifjúsági munkások által teljesedhet ki.

Földi László arról beszélt, hogy jelenleg hazánkban az emberi jogok milyen mértékig nem érvényesülnek,  és éppen ezért mennyire fontos az emberi jogi neveléssel foglalkozók szerepe, az ő kitartásuk, elkötelezettségük.

A konferencián a kávészünetek idejében a résztvevők különböző civil szervezetek standjait látogathatták meg. 12 szervezet vállalkozott arra, hogy bemutatkozzon: Amnesty International, A Város Mindenkié, BEIK, EJHA, Háttér, Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, Közélet Iskolája, Labrisz, Nane, Patent Egyesület, Szimpozion.

A három sávban a következő műhelyek és kerekasztal beszélgetések közül választhattak a résztvevők:

  1. műhelysáv:
  • Meseország mindenkié I. – FELSŐ TAGOZAT (7-8. osztály)

Drámaóra: A kacskaringós szívószál

A foglalkozást vezette: Bareith Rebekka, színházpedagógus.

  • Beszélgetéssel a fiatalok radikalizációja ellen

A DIA és a Political Capital műhelye

  • Roma és/vagy cigány?

Meghívott szakértőink: Bernáth Gábor (kommunikációs szakértő), Szénási Szilvia (az Uccu Alapítvány vezetője)

A beszélgetést moderálta: Szebenyi Marianna, EJHA-tag 

  • A mesék közelebb hoznak minket egymáshoz

Az Amnesty International Magyarország műhelye

  1. műhelysáv
  • Az új Kompasz kézikönyv és a Demokrácia újratöltve c. eszköztár bemutatója

A foglalkozást tartotta: Szebenyi Marianna és Földi László

  • Emberi jogok az oktatásban a COVID alatt és után + Meseország mindenkié II. – ALSÓ TAGOZAT

A foglalkozást tartotta: Botzheim György, tanító, EJHA-tag, az Amnesty International Magyarország képzője és Kuremszki Andrea, EJHA-tag


Nyílt beszélgetés folyt le a résztvevők között a covid alatt az intézményes oktatásban  átélt traumákról, nehézségekről, a vírushelyzet alatt hozott politikai döntésekről és hatásukról. Ez utóbbi kapcsán beszélgettünk az emberi jogi foglalkozásokat ellehetetlenítő törvényről, illetve a Meseország mindenkié meséi közül Trivadar történetéről. 

  • LMBT jogvédelem keresztény módra  

A foglalkozást tartották: a KERMEL (Keresztények a melegekért) képviselői

  1. műhelysáv
  • Meseország mindenkié III. – KÖZÉPISKOLA

A foglalkozást tartotta: Surányi Anna, középiskolai tanár, EJHA-tag

  • Bemutatkoznak az EJHA pártoló szervezetei

A foglalkozást tartották: az Emberség Erejével Alapítvány, a Nane Egyesület, az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány, a Patent Egyesület, a Szimpozion Egyesület és a Menhely Alapítvány képviselői

A műhelyt moderálta: Botzheim György, EJHA ügyvivő

  • Civilek és a politika

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Udvarhelyi Tessza (Közélet Iskolája), Bálint Mónika (Civil Kollégium Alapítvány) és Döbrentei Dániel (TASZ)

A beszélgetést moderálta: Juhász Vera, EJHA alapító és ügyvivő

  • Női szerepek és jogok a könyvekben – Dolgozzunk velük forrásalapúan!

A foglalkozást tartották: a Könyvtárostanárok Egyesülete képviselői

A konferencia emberi jogi tombolával zárult, melynek során a közremüködő szervezetek által felajánlott kiadványokat, relikviákat sorsoltuk ki. Szinte mindenkinek jutott valamilyen nyeremény, így vidáman zárult  program.

A konferenciáról hazaérve, esti programként a résztvevők a MáSzínház előadását nézhették meg online.

A raportőrök visszajelzései alapján érdekes, fontos, jövőnket meghatározó témákról, kérdésekről esett szó. Több visszajelzésben szerepelt a civilek és közélet/közpolitika, a felelős állampolgárság, valamint a civilek szerepe, felelőssége a demokratikus (emberi jogi) nevelésben, oktatásban. 

Módszertanilag nem minden műhely sikerült interaktívra, néhány műhelyben a frontális előadás dominált.

A nehezített körülmények ellenére, sok önkéntes munkával, lelkesedéssel sikerült megszervezni élőben a konferenciát. Sajnos, a vártnál kevesebben jöttek el, viszont új partnerekkel bővült a hálózatunk, többek között a Közélet Iskolája, Kermel, Könyvtárostanárok Egyesülete, CKA, Political Capital. Reméljük, hogy a jövőben tudjuk folytatni a konferencián elindult együttműködést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük