Emberi jogi nap – 2022

2022. december 10. 10:00-19:30

Budapesti Európai Ifjúsági Központ (1024 Budapest, Zivatar utca 1-3.)

Az idei konferenciánkon fókuszban az oktatás!
Szeretnénk, ha ez a konferencia egy találkozó is lenne az iskolákban is tevékenykedő civil szervezetek és az iskolákban dolgozó szakemberek számára, hogy ötleteket, tapasztalatokat, módszereket tudjanak cserélni egymással. Amennyiben tanár vagy, iskolában dolgozol, iskolába jársz, iskolába fogsz dolgozni vagy egyszerűen érdekel, milyen esélyei vannak az emberi jogi oktatásnak a mai Magyarországon, szeretettel várunk az EJHA emberi jogi napjára.

Ezúttal a szakembereknek szóló programokon kívül kifejezetten diákoknak szóló programokkal is készülünk.

Az EJHA emberi jogi nap társszervezői a DIA, az Állítsátok meg a gyilkos robotokat és a Budapesti Európai Ifjúsági Központ!

Regisztráció

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Az eseményre ezen a linken tudsz regisztrálni!

Részletes program

10:00-10:30 Regisztráció
10:30-11:15 Köszöntők

11:30-13:00 Délelőtti workshop blokk

I. Meseország legyen mindenkié!
A heves pedagógiai, társadalmi és politikai visszhangokat keltett Meseország mindenkié című mesekönyv izgalmas történetével és néhány meséjének mélyebb emberi jogi, erkölcsi üzenetével foglalkozhatnak az interaktív  workshop résztvevői. Ígérjük, ezen a helyen és alkalmon a könyv nem lesz befóliázva! Mindenki szabadon hozzáférhet, lapozhatja, nézegetheti, olvashatja!

II. Kiskompasz – kézikönyv a gyermekek emberi jogi neveléséhez műhely
7-14 éves gyerekek emberi jogi, gyermekjogi nevelése? Igen!
A gyerekeknek amellett, hogy tisztában kell lenniük alapfogalmakkal, tiszteletben kell tartaniuk olyan értékeket, mint a méltóság, a tolerancia és a mások iránti tisztelet, és fejleszteni kell az olyan készségüket mint az együttműködés, a kritikai gondolkodás és a jogokért való kiállás. Ehhez nyújt segítséget az Európa Tanács által magyar nyelven kiadott kézikönyv. A műhelyben bemutatásra kerül a kiadvány és néhány rövid gyakorlat.

III. Élő Könyvtár az Emberi Jogokért – nem csak diákoknak
Találkozz az előítéleteiddel egy olyan “könyvtárban”, ahol a könyvek emberi sorsok! Önkénteseink az “Élő Könyvek” olyan emberek, akik valamely speciális tulajdonsággal bíró társadalmi csoportot képviselnek, és szívesen megosztják veled a történetüket. Vannak köztük fogyatékossággal élők, nemzetiségi vagy vallási kisebbséghez tartozók, LMBTQ emberek, szenvedélybetegségből gyógyulók. A személyes beszélgetések során megismerheted a tapasztalataikat, és azt is, hogy hogyan építhetők hidak a falak helyett és hogyan léphetünk fel a diszkrimináció ellen és az emberi jogokért. Velünk, Veled kezdődik! Gyere beszélgetni!

13:00-14:00 Ebéd, szervezeti agora

14:00-15:30 Délutáni workshop blokk

IV. Ember a célkeresztben! – interaktív foglalkozás fiataloknak
Mesterséges Intelligencia – barát vagy ellenség? Mik azok a gyilkos robotok?
Van kedved közösen gondolkodni, kulturáltan vitatkozni az autonóm fegyverek kapcsán? Ezen a foglalkozáson lehetőséged lesz megismerkedni egy olyan témával, ami a jövődet is érinti, de amelyre órarendi keretek között nincs igazán lehetőség.
(Állítsuk meg a Gyilkos Robotokat!)  

V. Vitassuk meg! Hogyan beszélgessünk fiatalokkal érzékeny társadalmi kérdésekről?
A tanároknak, fiatalokkal foglalkozó szakembereknek szóló workshop során a résztvevők saját élményben próbálhatnak ki érzékeny társadalmi kérdések megvitatását segítő interaktív gyakorlatokat. Mindezt szakmai reflexióval kísérjük.
(DIA-Political Capital-EJHA)

VI. Társadalmi Igazságosság a Szabadság Szemüvegén Keresztül
A szabadságról való elmélkedés nem csak filozófusoknak való! Itt és most, mi, együtt fogunk annak utánajárni, hogy a Szabadság Szemüvegén keresztül szemlélve a társadalmat, saját életünket és egymás életét, vajon mit találunk.
Diákok, tanárok, és még sokan mások! Akkor is, ha úgy érzed, egyelőre nincs hozzászólnivalód, vagy épp ellenkezőleg, ha igenis sok mondanivalód lenne az egyéni és társadalmi szabadságról, ezen a foglalkozáson a helyed! Minthogy ez az óra csupán ízelítő a szabadság fogalmával kapcsolatban, ahol remélhetőleg új ajtók is kinyílnak a résztvevők számára, a gondolkodásmódunkat, tapasztalataink értelmezését illetően. Lesz itt párbeszéd, olvasás, történetmesélés, játék és még több.
(Berényi Noémi, alternatív tanárképző fősikola hallgatója, Dánia)

15:30-16:00 Kávészünet

16:00-17:00 World Café
Vannak olyan témák, amiket szívesen megvitatnál másokkal? Kíváncsi vagy különböző nézőpontokra? Aktualitások, forró témák vagy éppen alapvető dilemmák azok, amelyek foglalkoztatnak? Vegyél részt a World Caféban. Te is lehetsz asztalgazda! Javasolj témát, gombolyítsd a beszélgetés fonalát, szintetizálj!

17:15-17:45 Tombola
18:00-19:30 Esti program: emberi jogi társasozás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük