Kompasz és Kiskompasz – ÚJ KIADÁS (pdf)!

Örömmel jelentjük, hogy már pdf formátumban is letölthető a Kompasz és a Kiskompasz aktualizált, új fordítása, magyar nyelven.
A kézikönyvek letölthetőek az Európa Tanács Budapesti Ifjúsági Központ honlapjáról:

Kompasz – Kézikönyv a fiatalok emberi jogi neveléséhez

Kiskompasz – Kézikönyv a gyermekek emberi jogi neveléséhez

Mi az a Kompasz és a Kiskompasz?

A két kézikönyvet az Európa Tanács azzal a céllal jelentette meg, hogy ösztönözze és támogassa az emberi jogi nevelést, támogassa azokat a szakembereket – akár formális, akár nemformális tanulási közegben –, akiknek célja, hogy a gyerekek és fiatalok számára érthetővé és élvezhetővé tegyék az emberi jogok széles és komplex témáját. 

A Kompasz angolul 2002-ben jelent meg először, és eddig 33 nyelvre lett lefordítva, magyarul először 2004-ben került kiadásra.
A Kiskompasz 2007-ben jelent meg, magyarul pedig 2009-ben.

A Kompasz konkrét ötletekkel, interaktív gyakorlatokkal igyekszik megkönnyíteni a tanárok, ifjúsági vezetők, trénerek, képzők munkáját, akik szeretnék a fiatalokat bevonni, motiválni és aktivizálni annak érdekében, hogy tanuljanak az emberi jogokról, tegyék azokat szemléletük részévé, és ha kell, aktívan cselekdjenek  is értük.

A Kiskompasz a gyerekek (5-13 éves korosztály) emberi jogi nevelését megkönnyítő gyakorlati segédeszköz. Ösztönzést, ötleteket és gyakorlati segítséget nyújt a gyerekekkel foglalkozó szakembereknek az emberi jogok gyerekekkel közös felfedezéséhez. A könyvben található gyakorlatok a gyerekek motivációira, tapasztalataira és megoldáskeresésére építenek. 

A két kézikönyv meghatározó szerepet játszott abban, hogy az emberi jogi megközelítés alapvetővé vált, nem csak az oktatásban, hanem az ifjúsági munka és az ifjúságpolitika területén is. Az ennek nyomán kialakuló emberi jogi tudatosság magabiztosabbá, kompetensebbé, felelősségteljesebbé teszi, és egy életen át elkíséri a fiatalokat, akik mindezt a jövő generációinak is tovább tudják majd adni. Ez a folyamat pedig a demokratikus társadalmi konszolidáció alappillére.

A Kompasz aktualizálása

A Kompasz megszületését követő első évtizedben rohamosan változtak az emberi jogokat és az emberi jogi nevelést érintő problémák és kihívások. Ezek között említhető a globalizációs folyamatok felgyorsulása, a terrorizmus fokozódása és a terrorizmus ellen indított globális háború, az emberi tevékenységek okozta éghajlatváltozás, a Grúzián, Ukrajnán és több arab országon végigsöprő forradalmi hullám, az internet elterjedése, az iraki és az afganisztáni háború, a 2004-es és 2011-es cunami, a fukusimai atomerőmű-baleset és még sok más esemény. Egyik válság követte a másikat, és a Kompasz bizonyos területeken idejétmúlttá is vált. Ezért elkészült mindkét kiadvány átdolgozott és frissített kiadás, melynek magyar fordítása most már elérhető pdf formátumban is.

Az olvasók és az emberi jogokkal foglalkozók az aktuális problémákat boncolgató háttéranyagokat és azokhoz kapcsolódó új gyakorlatokat találhatnak az új, frissített kötetben, mindemellett továbbra is érvényesülnek az eredeti elvek: lehetőség az ellentmondásos és megosztó kérdések megvitatására, a tanuló-központúság, valamint az aktív cselekvés elősegítése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük