Emberi jogi nap 2022 – Beszámoló

Az EJHA – emberi jogi nevelők hálózata a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány és az Állítsuk meg a gyilkos robotokat! társszervezőkkel és a Civilizáció koalíció támogatásával 2022. december 10-én megrendezte az Emberi jogi napját 6 műhellyel, tombolával, World Café-val, emberi jogi társasjátékozással és 8 szervezet közreműködésével a Budapesti Európai Ifjúsági Központban.

A projekt célja egy rendezvény megvalósítása volt: Emberi jogi nap 2022. Reményeink szerint 100 főt szerettünk volna elérni, de végül 117-en regisztráltak előre az eseményre, közülük sokan nem jöttek el – az eseményen résztvevők összlétszáma 75 fő. A résztvevők között voltak standolók, műhelyt tartók, a diákpályázaton indulók, illetve mindazok, akik „csak” a programokon vettek részt. 

Az Emberi jogi nap 2022 során a megjelentek a következő programon vehettek részt: 

10:00-10:30 Regisztráció

10:30-11:15 Köszöntők 

Az Emberi jogi napot idén az egyik nyertes diákpályázat (Álom iskolám) videójával nyitottuk meg. Ezt követte Molnár Bálint (BEIK) és Kövesi Györgyi (EJHA) beszéde. A megnyitó része volt egy korábbi Kompasz-képzés okleveleinek átadása, illetve a diákpályázat eredményhirdetése.

11:30-13:00 Délelőtti workshop blokk

I. Meseország legyen mindenkié!

A heves pedagógiai, társadalmi és politikai visszhangokat keltett Meseország mindenkié című mesekönyv izgalmas történetével és néhány meséjének mélyebb emberi jogi, erkölcsi üzenetével foglalkozhatnak az interaktív  workshop résztvevői. Ígérjük, ezen a helyen és alkalmon a könyv nem lesz befóliázva! Mindenki szabadon hozzáférhet, lapozhatja, nézegetheti, olvashatja!

II. Kiskompasz – kézikönyv a gyermekek emberi jogi neveléséhez műhely
7-14 éves gyerekek emberi jogi, gyermekjogi nevelése? Igen!
A gyerekeknek amellett, hogy tisztában kell lenniük alapfogalmakkal, tiszteletben kell tartaniuk olyan értékeket, mint a méltóság, a tolerancia és a mások iránti tisztelet, és fejleszteni kell az olyan készségüket mint az együttműködés, a kritikai gondolkodás és a jogokért való kiállás. Ehhez nyújt segítséget az Európa Tanács által magyar nyelven kiadott kézikönyv. A műhelyben bemutatásra kerül a kiadvány és néhány rövid gyakorlat.

III. Élő Könyvtár az Emberi Jogokért – nem csak diákoknak
Találkozz az előítéleteiddel egy olyan “könyvtárban”, ahol a könyvek emberi sorsok! Önkénteseink az “Élő Könyvek” olyan emberek, akik valamely speciális tulajdonsággal bíró társadalmi csoportot képviselnek, és szívesen megosztják veled a történetüket. Vannak köztük fogyatékossággal élők, nemzetiségi vagy vallási kisebbséghez tartozók, LMBTQ emberek, szenvedélybetegségből gyógyulók. A személyes beszélgetések során megismerheted a tapasztalataikat, és azt is, hogy hogyan építhetők hidak a falak helyett és hogyan léphetünk fel a diszkrimináció ellen és az emberi jogokért. Velünk, Veled kezdődik! Gyere beszélgetni!

13:00-14:00 Ebéd, szervezeti agora

14:00-15:30 Délutáni workshop blokk

IV. Ember a célkeresztben! – interaktív foglalkozás fiataloknak
Mesterséges Intelligencia – barát vagy ellenség? Mik azok a gyilkos robotok?
Van kedved közösen gondolkodni, kulturáltan vitatkozni az autonóm fegyverek kapcsán? Ezen a foglalkozáson lehetőséged lesz megismerkedni egy olyan témával, ami a jövődet is érinti, de amelyre órarendi keretek között nincs igazán lehetőség.
(Állítsuk meg a Gyilkos Robotokat!)  

V. Vitassuk meg! Hogyan beszélgessünk fiatalokkal érzékeny társadalmi kérdésekről?
A tanároknak, fiatalokkal foglalkozó szakembereknek szóló workshop során a résztvevők saját élményben próbálhatnak ki érzékeny társadalmi kérdések megvitatását segítő interaktív gyakorlatokat. Mindezt szakmai reflexióval kísérjük.
(DIA-Political Capital-EJHA)

VI. Társadalmi Igazságosság a Szabadság Szemüvegén Keresztül
A szabadságról való elmélkedés nem csak filozófusoknak való! Itt és most, mi, együtt fogunk annak utánajárni, hogy a Szabadság Szemüvegén keresztül szemlélve a társadalmat, saját életünket és egymás életét, vajon mit találunk.
Diákok, tanárok, és még sokan mások! Akkor is, ha úgy érzed, egyelőre nincs hozzászólnivalód, vagy épp ellenkezőleg, ha igenis sok mondanivalód lenne az egyéni és társadalmi szabadságról, ezen a foglalkozáson a helyed! Minthogy ez az óra csupán ízelítő a szabadság fogalmával kapcsolatban, ahol remélhetőleg új ajtók is kinyílnak a résztvevők számára, a gondolkodásmódunkat, tapasztalataink értelmezését illetően. Lesz itt párbeszéd, olvasás, történetmesélés, játék és még több.
(Berényi Noémi, alternatív tanárképző fősikola hallgatója, Dánia)

15:30-16:00 Kávészünet

16:00-17:00 World Café (PDSZ, Amnesty Levélíró maraton, Állítsuk meg a gyilkos robotokat!, Szimpozion és EHK képviselőinek témajavaslataival)

Vannak olyan témák, amiket szívesen megvitatnál másokkal? Kíváncsi vagy különböző nézőpontokra? Aktualitások, forró témák vagy éppen alapvető dilemmák azok, amelyek foglalkoztatnak? Vegyél részt a World Caféban. Te is lehetsz asztalgazda! Javasolj témát, gombolyítsd a beszélgetés fonalát, szintetizálj!

17:15-17:45 Tombola
18:00-19:30 Esti program: emberi jogi társasozás

http://ejha-halozat.hu/index.php/2022/09/16/ejha-emberi-jogi-nap/ 

Idén legfőbb célunk az oktatásban érintettek (tanárok, diákok, iskolában dolgozó szakemberek) megszólítása volt: programkínálatunkkal erősíteni, segíteni szerettük volna a munkájukat. Célunk volt összehozni az oktatással foglalkozó civil szervezeteket azokkal a tanárokkal, iskolai szociális munkásokkal, fejlesztő pedagógusokkal stb., akiket érdekel az emberi jogi nevelés, akik ezt beépítik munkájukba. Örömmel konstatáltuk, hogy a regisztráltak között sok tanár is volt.

Az EJHA rendezvényeinek mindig célja, hogy ne csak a fővárosiakat szólítsa meg, úgyhogy mindig örülünk, amikor látjuk, hogy vidékre is eljutnak az eseményeink híre – most is jöttek vidéki városokból résztvevők (Budapest környékéről is, de messzebbről is).

Összességében (többek közt a visszajelző kérdőíveket olvasva) a rendezvény jól sikerült: a műhelyek és egyéb programok szakmailag színvonalasak voltak, a résztvevők jól érezték magukat, bízunk benne, hogy azokat a módszereket, eszközöket, amelyekkel találkoztak, be fogják tudni építeni a munkájukba, illetve hogy talán születtek olyan új szakmai kapcsolatok, melyek erősítik a magyarországi emberi jogi nevelést.

A Covid miatti lezárások óta nagy kihívás nem online rendezvényt szervezni – a tavalyi EJHA konferencián sem voltunk annyian, mint amennyire terveztük az eseményt, idén sem jöttek el sokan azok közül, akik előre regisztráltak. A résztvevőktől – bár csak egy részük töltötte ki a visszajelző űrlapot – inkább pozitív értékeléseket kaptunk, és mi magunk is azt gondoljuk, hogy a jelenlévők jól érezték magukat, a műhelyek és egyéb programok jól sikerültek, és összességében is jó volt a hangulat.

Az világossá vált, hogy nagy falat volt egyszerre diákoknak és tanároknak szóló programot szervezni – a program eklektikussága talán nem tette vonzóvá sokaknak a rendezvényt, akik egyébként a témára nyitottak.

Elkezdtünk gondolkodni a jövő évi Emberi jogi napon, januárra tervezünk egy közös megbeszélést, melyet megnyitunk mindazok számára is (az EJHA tagságán túl), akik eljöttek az idei rendezvényre, illetve azok számára, akik az elmúlt néhány évben legalább két EJHA programon részt vettek. Abban bízunk, hogy a közös gondolkodás a jövő évi programot még sikeresebbé teszi majd. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük