Elkészült Magyarország emberi jogi nevelési térképe

Az EJHA – Emberi jogi nevelők hálózat önkéntes munkatársai az Emberi jogi nevelés 2018 gyorsjelentéssel párhuzamosan egy térképet hoztak létre kérdőíves adatgyűjtéssel.

A kutatás fő célja, hogy a már folyamatban lévő, a magyarországi oktatási intézményekben zajló emberi jogi és demokratikus állampolgári nevelést feltérképező gyorsjelentéshez készüljön egy kizárólag szakterületet/ tevékenységet és települést megmutató háló.

Az elkészült térképpel szeretnék segítséget nyújtani a szakmaközi kapcsolatok kiépítéséhez, az információk könnyebb áramlásához, illetve a gyorsjelentéshez kapcsolódóan lehetőséget biztosítani az érdeklődők számára, ha adott témában keresnének szakértőt. A kitöltő kutatók, pedagógusok, trénerek és aktivisták hozzájárulásukat adták elérhetőségeik szűk körű – az EJHA FB csoportjában való – közzétételéhez, így a megjelölt tevékenységeik kapcsán felkereshetőek.

Az adatgyűjtés önkéntes volt, a minta nem reprezentatív.

Térképünk számokban:

A 100 kitöltő adatait feldolgozva szembetűnő, hogy egyetlen nyugat-magyarországi személy sem regisztrált. Ennek oka nagy valószínűséggel az, hogy a tavaszi országjáró EJHA minikonferenciát a térségben nem sikerült megszervezni. A válaszadók több mint a fele Budapest és Pécs vonzáskörzetéből jelentkezett. Az említett országjárás alkalmával Pécsett létre is jött egy helyi EJHA csoport, akik havonta találkoznak.

A kitöltők szakmáját, tevékenységét vizsgálva több mint a fele tanári minőségben foglalkozik az emberi jogok valamely területével. A válaszok alapján átlagosan mindegyikük 2,6 szakterületet jelölt meg, leggyakoribb az állampolgárságra nevelés és az antidiszkrimináció területe. A megkérdezettek 20%-a minimum 2 intézményt/szervezetet jelölt meg háttérszervezetként.

A felmérésből az is kirajzolódott, hogy bár már sokan az EJHA Facebook csoport tagjai, a hálózathoz még nem csatlakoztak tagként, továbbá a kitöltők közel 40%-ának nincs semmilyen kapcsolata az EJHA-val. Ezen adatok alapján érdemes és a hálózat érdekében is hasznos lenne jövőre újabb országjárásra indulni, és még több platformot biztosítani a szakemberekkel és érdeklődőkkel való megismerkedésre.

Az adatgyűjtéssel egy adatbázis kiépítése és annak évenkénti frissítése is cél volt. Jövő ilyenkor újra lesz lehetőség a kérdőív kitöltésére, a térképen megjelenő adatok aktualizálására. Reményeink szerint az évről- évre megismétlődő mérések pozitív változásokat fognak mutatni a hazai emberi jogi nevelés területén.

One thought on “Elkészült Magyarország emberi jogi nevelési térképe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük