Workshop Utøyán a gyűlöletbeszédről

Az EJHA képviseletében, egyik tagunk Siegler Anna vett részt egy nemzetközi műhelyen Norvégiában, a gyűlöletbeszéd elleni küzdelem témájában. Az ő beszámolóját olvashatjátok 🙂

Utøya és The European Wergeland Centre közös szervezésében augusztus 19. és 22. között megrendezésre került workshopon 24 fiatal dolgozott együtt cseh, szlovák, lengyel, norvég és magyar szervezetek képviseletében. A cél tudás, tapasztalatok és eszközök megosztása volt a demokratikus értékek erősítése és gyűlöletbeszéd elleni küzdelemmel kapcsolatban.

A képzés helyszíneként az a norvég sziget szolgált, melyen 2011 Július 22-én terror támadás történt. Anders Behring Breivik, szélsőjobboldali nézeteket valló, rendőrnek öltözött férfi először Oslo városában élesített egy bombát, majd a szigeten 68 további embert ölt meg. A sziget már a tömeggyilkosság előtt gazdag történelemmel rendelkezett és számos nyári tábort tartottak rajta, de rövid idővel a tragikus esemény után biztosan voltak a túlélők, hozzátartozók és a norvég közvélemény, hogy vissza kell foglalniuk Utøyát. Az újraépítés fázisában sok beszélgetés előzte meg az emlékmű és az edukációs központ létrejöttét, majd 2015-től ismét ifjúsági táborok helyszíne lett. A sziget szívében található épület jelenlegi formájában egyesíti a múltat és jelent, emlékezést és tanulást.

A golyónyomokat magán hordozó egykori büfé köré új épületet emeltek, a belső gerendák száma megegyezik a Július 22-én elhunytakéval, míg kívülről 495 fa gerenda tartja a tetőt, ami a túlélőket reprezentálja. Míg a ház nevén is tetten érhető a szimbolikus jelentéstartalom: Hegnhuset, a védelmet-körbefogást nyújtó ház.

Az Utøyán tartott emberi jogi nevelési programok leginkább norvég iskolásokat céloznak meg, azonban akárcsak a mostani workshopon, időnként nyitnak nemzetközi projektek és eltérő korosztályba tartozók felé. A műhely beszélgetések során lehetőség nyílt a V4 országokban és Norvégiában megjelenő nehézségek, jó tapasztalatok megosztására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük