Sikerrel lezajlott az Ismerd meg te is az emberi jogokat! kampány

Az emberi jogok világnapja alkalmából a Történelemtanárok Egylete által kezdeményezett Emberi jogok tanítása mozgalom az – EJHA – Emberi jogi nevelők hálózatával együttműködve – országos kampányt indított, amelynek célja, hogy december 10. táján minél több helyen legyen olyan, főleg diákokat megszólító program, amely felhívja a figyelmet az emberi jogok fontosságára, erősíti a társadalmi szolidaritást és felelős cselekvésre ösztönöz.

A felhíváshoz több mint harminc szervezet, intézmény, illetve magánszemély csatlakozott az ország különböző régióiból. A főváros mellett 8-10 vidéki város is otthont adott programoknak.

A nagyobb civil szervezetek (Amnesty International, Emberség Erejével Alapítvány, Demokratikus Ifjúságért Alapítvány) mellett helyi közösségek, kezdeményezések (például Varázskulcs Közösség, Art-ravaló projekt), aktivisták, tanárok és szociális segítők is jelezték részvételüket, továbbá csatlakozott a Könyvtárostanárok Egyesülete is. A jelentkezők kétharmada oktatási intézményben – általános iskolában, gimnáziumban, szakgimnáziumban, egyetemen, gyógypedagógiai intézményben – szervezett foglalkozást diákoknak. Nemcsak alternatív iskolák, de állami intézmények tanárai is részt vesznek a kampányban.

A kampány keretében megvalósult programok jellege és témája igen változatos volt: rendhagyó tanóra, kvíz, poszterkészítés, társasjáték, kiállítás, vitaklub, beszélgetés filmekről és dalokról, internetes kutatás, szakmai műhely és érzékenyítő foglalkozás. Szóba került többek között a szólásszabadság, interkulturális kommunikáció, állampolgári jogok és a jogállamiság, gyűlölet-bűncselekmények, demokrácia, melegség, nők jogai, emberkereskedelem, történelmi vonatkozások, jogvédelem, aktivizmus.

Természetesen a regisztráltakon túl is sok intézmény szervezett világnapi programot, így például az Európa Tanács Budapesti Európai Ifjúsági Központja, ahol több mint 150 diák vett részt félnapos emberi jogi programon.

A nyilvánosság számára is nyitott programok közé tartozott az Emberség Erejével Alapítvány által szervezett játék kavalkád, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány vitajátéka, vagy az Amnesty rendhagyó emberi jogi foglalkozása és Levélíró Maratonja a Szabadság téren.

Pár megvalósult programról kicsit részletesebben:

  • Az ART-RAVALÓ programján az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatával foglalkoztak a fiatalok, majd megnézték a Szalontüdő című filmet, melynek nyomán a sztereotípiákról, előítéletekről, diszkriminációról beszéltek, és arról, hogy milyen esetekben lehet az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulni. A foglalkozás végén plakát is készült.
  • Több intézményben a Kompasz és/vagy a Kiskompasz kézikönyv gyakorlatainak segítségével ismerkedtek a diákok az emberi jogokkal.
  • A Varázskulcs Közösség nyitott foglalkozást tartott felnőtteknek és kamaszoknak az állampolgári jogokról az Amnesty International Jogállam című iskolai órájára építve.
  • Egy vidéki szakgimnázium egyik osztályában angol órán vitaklub keretében az emberi jogokról beszéltek, másikban internetes kutatást végeztek angol cikkekből a témával kapcsolatban, a harmadikban pedig a női jogokkal foglalkoztak.
  • Az emberi jogi társasjátékok több helyen is főszerepet kaptak, pl. a pécsi játék kavalkádon, egy budapesti kávézóban megrendezett Vox Pop vitajátékon, vagy egy önkormányzati fenntartású közszolgáltató szervezetnél, ahol munkatársak a Szociopoly játékot próbálhatták ki.

Remélhetőleg az idei kampány hagyományteremtő lesz, és a jövőben még több embert tudunk elérni programjainkkal. Köszönjük a részvételt mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük